Moja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji.
Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych Świąt Wielkanocnych!
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 1h 15
Pieczenie: 50 min
Proporcje dla 10 osób:
● 300 g mąki T 55 lub 45
● 200 g mielonych orzechów laskowych
● 100 g drobnego cukru
● 80 g skrobi kukurydzianej
● 15 g przyprawy korzennej do piernika
● 1 opakowanie proszku do pieczenia
● 25 g cukru pudru
● 1 opakowanie cukru wanilinowego
● 1 laska wanilii
● 1 litr mleka
● 140 g masła + do formy
● 30 cl śmietany kremówki (minimum 30 %)
Akcesoria: tortownica o
średnicy 26 cm
szpryca do dekoracji ciast lub rękaw cukierniczy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W rondlu roztop masło na małym ogniu, odstaw. W misce wymieszaj przesianą
mąkę, mielone orzechy laskowe, 60 g cukru, proszek do pieczenia i przyprawę do
piernika. Dodaj roztopione masło i 40 cl mleka. Wymieszaj aż do uzyskania
jednolitej konsystencji. Wlej do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do
pieczenia) formy, wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 min. Pozostaw do
ostudzenia.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, ostrzem noża wyskrob ziarenka. W miseczce ubij
trzepaczką 10 cl mleka z resztą cukru, skrobią kukurydzianą i ziarenkami
wanilii.
W rondlu zagotuj 50 cl mleka. Dodaj mleko z wanilią i ponownie zagotuj, nie
przestając ubijać trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji kremu. Wylej krem na
przestudzone ciasto. Pozostaw do ostudzenia na 15 min, po czym wstaw do
lodówki.
Przed podaniem wstaw śmietanę kremówkę na około 15 minut do zamrażarki, po
czym ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno, a następnie przełóż
do szprycy do dekoracji ciast lub do rękawa cukierniczego.
Schłodzone ciasto wyjmij z formy i udekoruj bitą śmietaną (wedle własnej
fantazji) przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz