Ten energetyczny keks z czekoladą, migadałami i orzechami pekan możecie zapakować do plecaka na pieszą lub rowerową wycieczkę, lub zabrać na piknik.
Orzechy pekan pochodzące z Ameryki Północnej stanowiły zasadnicze pożywienie Indian, są źródłem składników mineralnych i witamin, głównie cynku, miedzi oraz witamin A i E, kwasu foliowego i fosforu. Poprawiają funkcje mózgu i wpływają korzystnie na serce. Ich subtelny, lekko słodki smak sprawia, że można je użyć zarówno w daniach wytrawnych (uprażone jako dodatek do sałatek i dań) jak i deserach, np. obtoczone karmelem do tarty czy do granoli.
Chłodzenie: 1 godz.
Proporcje na około 15-20 porcji
(batonów):
● 200 g mielonych migdałów
● 100 g orzechów pekan
● 70 g gorzkiej czekolady
● 1 dojrzały banan
● 3 łyżki masła migdałowego
● 3 łyżki syropu z agawy
● 3 łyżki gorzkiego kakao
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
● 1 łyżeczka mielonej wanilii
● 3 szczypty soli
Przygotowanie :
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Pozostaw do
ostudzenia na około 15 min.
Orzechy pekan posiekaj
nożem. Banana rozgnieć
widelcem na purée. W misce wymieszaj mielone migdały z kakao, sodą oczyszczoną,
wanilią i solą.
Dodaj posiekane orzechy pekan, purée z banana, syrop z agawy, dokładnie
wymieszaj. Domieszaj purée migdałowe i roztopioną czekoladę, całość dobrze
wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
Przelej przygotowaną masę do jednej lub dwóch keksówek (w
zależności od wielkości foremki) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj
powierzchnię wierzchem łyżki. Piecz
około 30 min. Pozostaw do
ostudzenia w foremce, po czym wyjmij z foremki i pokrój na batony (plastry).
*Zagotuj wodę w
garnuszku (do 1/3 wysokości), umieść metalową miskę z połamaną czekoladą na
garnuszku, tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając, aż czekolada się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz