Oryginalna chrupiąca sałatka zimowo-wiosenna słynnego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (o którym piszę więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”) o subtelnym i orzeźwiającym smaku. Gorąco polecam!
Czas przygotowania : 30 min.
Proporcje dla 4 osób :
● 2 fenkuły (kopry włoskie)
● 4 klementynki
Winegret :
● 10 cl soku z pomarańczy
● 1 żółtko jajka
● 1 łyżeczka musztardy (Dijon)
● kilka kropli soku z cytryny
● 5cl oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka alkoholu anyżowego (Pastis)
Do dekoracji :
natka z fenkuła
● stokrotki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Fenkuły :
Z kopru włoskiego odetnij podstawę i zewnętrzne twarde
liście, następnie przetnij bulwę na pół, i na jak najcieńsze paseczki. Przełóż je
do miski wypełnionej zimną wodą. Odstaw. Odstaw.
Winegret :
W rondelku podgrzej na małym ogniu sok wyciśnięty z
pomarańczy, zredukuj jego objętość o trzy czwarte. Po ostudzeniu, domieszaj
żółtko, musztardę i kilka kropli soku z cytryny, oliwę i alkohol anyżowy, ubij
trzepaczką, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Klementynki:
Obierz klementynki, podziel na cząstki, usuń białą błonę.
Pokrojony koper osącz i osusz, wymieszaj je z
klementynkami, dopraw winegretem.
Przełóż do miseczek, udekoruj natką kopru włoskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz