Dla miłośników kuchni wegeteriańskiej i nie tylko, mam dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę warzywną z udziałem kopru włoskiego, marchewki, pomidorów i sera żółtego, z dodatkiem cytryny, która nadaje jej subtelnego kwaskowatego smaku. Na pewno ją polubicie!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Proporcje dla osób :
● 10 ziemniaków
● 3 marchewki
● 3 gałązki selera naciowego
● 1 koper włoski (fenkuł)
●
5 pomidorów
● 160 g sera gouda (lub mimolette)
● 1 pęczek natki pietruszki
● 1 pęczek szczypiorku
● 1,5 cytryny bio
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól morska
● 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki obierz
i umyj, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 10 do 15 min, aż będą
miękkie.
Rozgnieć je wiedelcem, dodaj oliwę i pieprz, posól,
wymieszaj i odstaw.
Marchewkę obierz i umyj, zetrzyj na tarce o grubych
oczkach. Gałązki selera umyj, z fenkuła odetnij twardą podstawę bulwy, usuń
twarde wierzchnie liście, pokrój seler i fenkuł w drobną kostkę.
Pomidory umyj, usuń szypułki, pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce, pokrój
drobno natkę pietruszki i szczypiorek. Cytrynę umyj, osusz i zetrzyj na tarce
do cytrusów skórkę, wyciśnij sok z cytryn.
Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do natłuszczonej
formy do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, na wierzch wyłóż rozgniecione
ziemniaki, wstaw do piekarnika na około 30-40 min, aż warzywa będą miękkie, a
wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawaj np. z sałatą
karbowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz