Tym razem proponuję Wam oryginalną słodko- słoną przystawkę z jabłek i
koziego serka. „Mille-feuille” (w dosłownym tłumaczeniu „tysiąc liści”) odnosi
się głównie do francuskiego deseru będącego odpowiednikiem polskiej napoelonki,
skomponowanego z kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem
waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w
odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z
bakłażana i pomidorów.
Francja jest królestwem serów kozich, z których udziałem przygotowuje się tutaj
wiele dań. W przeciwieństwie do krowiego nabiału, ser kozi jest łatwiej
trawiony przez organizm. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne,
przeciwzapalne, a nawet przeciwgrzybiczne.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 20 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 4 czerwone jabłka
(type Boskoop)
● 2-3 twarde serki kozie lub serki typu
camembert
(ilość w zależności
od wielkości serków)
● kilka gałązek
szczypiorku lub natki pietruszki
● 50 g masła
● sól, pieprz
● papier do pieczenia
Préparation :
Jabłka umyj, osusz,
wydrąż gniazda nasienne przy pomocy drylownicy lub noża.
Odetnij czubek i spód
każdego z nich. Jabłka pokrój w krążki grubości około 5 mm.
Na dużej patelni
rozpuść masło, podsmaż krążki jabłek z obu stron przez około 2 minuty.
Przyrumienione krążki
jabłek wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw.
Serki kozie pokrój w
cienkie krążki.
Wytnij cztery
prostokąty z arkuszy papieru do pieczenia.
Na środku każdego
prostokąta ułóż na przemian jeden krążek jabłka, jeden plasterek sera itd, na
wierzchu ułóż krążek jabłka.
Posyp każdy
mille-feuille drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Posól
i popieprz.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C.
Uformuj « cukierki », zakrywając
wierzch jabłek, i zwiąż końce nićmi kuchennymi lub rafią, bądź zepnij
wykałaczkami. Piecz przez około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz