Tym razem mam dla Was prosty przepis na ciasteczka półksiężyce idealne do
herbaty i kawy w zimowe popołudnie.
Przygotowanie : 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Chłodzenie : 1h
Na około trzydzieści półksiężyców:
● 140 g mąki pszennej (T45 lub T55)
● 30 g drobnego cukru
● 50 g wiórek kokosowych
● 20 g zmielonych migdałów
● 1 żółtko jajka
● 90 g miękkiego masła
● cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i zmielone
migdały.
Domieszaj żółtko. Masło potnij w kawałki, dodaj do uprzednio przygotowanej
masy, wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulę, zawiń w
folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Ciasto podziel na mniejsze części
i uformuj wałeczki długości 6 do 7 cm (około 15 g ciasta na każdy półksiężyc),
końce zagnij, tak, by uzyskać kszatłt półksiężyców.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z półksiężyców wykonaj przy pomocy noża trzy małe nacięcia. Piecz około 15 minut, półksiężyce nie powinny się przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz