Dzisiaj proponuję Wam przepis na smakowitą i oryginalną tartę, a raczej quiche z kapustą włoską, pomidorami i orzechami włoskimi, którą możecie podać (choć niekoniecznie) ze zdrową sałatką z cykorii, która jest doskonałym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Nie mówiąc o tym, że jest niskokaloryczna, a zatem idealna dla osób dbających o linię.
Przygotowanie: 40 min.
Pieczenie: 45 min.
Proporcja dla 6 osób:
Składniki na ciasto:
(spód do tarty
o średnicy 24 cm lub
gotowy spód do
tarty)
● 250 g mąki
pszennej (Typ 450 lub 550)
● 125 g miękkiego
masła
● 1 jajko
● Szczypta soli
● ok. 5 cl wody
Składniki na farsz:
● 300 g kapusty włoskiej
● 200 g cebuli
● 80 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 60 g koziego sera gouda (lub zwykłego)
● 50 g suszonych pomidorów
● 4 duże jajka
● 40 cl śmietanki kremowej
● 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. z pestek
winogron)
Dodatkowo:
● 3 cykorie
● 1 pomarańcza
● 4 łyżki oleju z orzechów laskowych
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu winnego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w dużej misce wymieszaj mąkę i
sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców,
aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj
jajko i odrobinę wody.**
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń
ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz. ***
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do
tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i
ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na
całej powierzchni, spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru
do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp
fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze lekko złotego
koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Cebulę obierz, poszatkuj, suszone pomidory i orzechy
włoskie drobno posiekaj. Ser zetrzuj na tarce o grubych oczkach. Cebuę zeszklij
na odrobinie oliwy. Jajka ubij trzepaczką ze śmietaną kremówką. Dodaj starty
ser gouda, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Usuń twarde części z liści kapusty, i poszatkuj ją drobno.
Wrzuć następnie na 5 minut do rondla z gotującą osoloną wodą, po czym przepłucz
zimną wodą. Odcedź i odciśnij nadmiar wody rękami.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Wyłóż kapustę
włoską, cebulę, suszone pomidory i orzechy na podpieczony spód tarty. Lekko
posól i popieprz, po czym zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 20 minut, gdyby wierzch zbyt szybko się przypiekał, zmniejsz
temperaturę do 160°C.
W międzyczasie, wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj go z
octem, dopraw solą, pieprzem, domieszaj olej z orzechów laskowych i oliwę z
oliwek. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz