Po świątecznej rozpuście proponuję Wam dla odmiany lekką wegańską
zupę z czerwonych buraczków z dodatkiem pestek dyni, ziaren chia, lnu, limonką
i miętą.
Buraczki to źródło zdrowia, zwiększają odporność, pomagają
w walce z wirusami, wzmacniają układ krwionośny, poprawiają przemianę materii.
Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych,
zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, są źródłem wapna, żelaza, błonnika, potasu,
magnezu, folianów oraz antyocyjanów, barwników o właściwościach przeciwutleniających
i przeciwnowotwrowych, głównie betaniny.
A zatem jedzcie buraczki w każdej postaci, surowe, pieczone
i gotowane.
Życzę Wam wszystkim pięknego Nowego Roku 2021., a przede wszystkim powrotu do normalności, odzyskania zwyczajnego życia i jak najmniej trosk!!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Proporcje dla 4 osób :
● 500 g ugotowanych
czerwonych buraczków
● 75 cl bulionu
warzywnego bio
● 4 łyżki śmietanki
sojowej
(lub śmietany
kremówki)
● ½ limonki
● 2 łyżki
syropu z agawy
● 2 łyżki
pestek dyni
● 4 łyżeczki
ziaren lnu
● 4 łyżeczki
ziaren chia
● 4 listki świeżej
mięty (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane,
ugotowane buraczki pokrój w kostkę. W rondlu zagotuj bulion warzywny, dodaj buraczki, gotuj
przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, w blenderze zmiksuj całość. Dodaj syrop
z agawy, sok z limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również dodać
odrobinę octu winnego.
Wlej krem do
miseczek, udekoruj jedną łyżką śmietanki sojowej, posyp ziarnami chia, lnu i
pestkami dyni, ułóż listki mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz