wtorek, 22 grudnia 2020

SAŁATKA Z AWOKADO, MANGO I WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z WINEGRETEM Z CYTRUSÓW

 Na świąteczny lub noworoczny stół proponuję Wam oryginalną, kolorową i wytworną sałatkę zainspirowaną przepisem z książki szefów kuchni francuskiego pięknego regionu Owernii, słynącego z bogatych tradycji kulinarnych. Jest naprawdę pyszna, lekka i z pewnością przypadnie do gustu Waszym biesiadnikom. Joyeux Noël!




Przygotowanie: 20 min.

Proporcje dla 4 osób

● 200 g mango

● 200 g awokado

● 150 g pomidorów

● 300 g wędzonego łososia

 (lub wędzonego pstrąga łososiowego)

● 1 cytryna

● 2 pomarańcze

● 4 cl oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)

● 80 g miksu sałat (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wyciśnij dwie pomarańcze i cytrynę, zredukuj sok, podgrzewając przez chwilę na małym ogniu, tak by zmniejszyć, jego ilość,

 dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj trzepaczką sok z cytrusów z oliwą z oliwek.

Mango i awokado obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Dopraw solą, pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie), wymieszaj delikatnie z cytrusowym winegretem.

Sałatkę układaj na talerzach przy pomocy obręczy do formowania potraw lub podawaj w miseczkach wraz z miksem sałat, również doprawionym winegretem z cytrusów (lub oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny), na wierzchu ułóż plasterek łososia. 

Źródło inspiracji : książka Gourmand & léger Toques d’Auvergne éd. Hauteur d’Homme







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz