Na świąteczny lub noworoczny stół proponuję Wam oryginalną, kolorową i wytworną sałatkę zainspirowaną przepisem z książki szefów kuchni francuskiego pięknego regionu Owernii, słynącego z bogatych tradycji kulinarnych. Jest naprawdę pyszna, lekka i z pewnością przypadnie do gustu Waszym biesiadnikom. Joyeux Noël!
Przygotowanie: 20 min.
Proporcje dla 4 osób
● 200 g mango
● 200 g awokado
● 150 g pomidorów
● 300 g wędzonego łososia
(lub wędzonego pstrąga
łososiowego)
● 1 cytryna
● 2 pomarańcze
● 4 cl oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
● 80 g miksu sałat (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyciśnij dwie pomarańcze i cytrynę, zredukuj sok, podgrzewając przez chwilę na małym ogniu, tak by zmniejszyć, jego ilość,
dopraw
solą i pieprzem.
Wymieszaj trzepaczką sok z cytrusów z oliwą z oliwek.
Mango i awokado obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę. Pomidory
pokrój w drobną kostkę.
Dopraw solą, pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego
(opcjonalnie), wymieszaj delikatnie z cytrusowym winegretem.
Sałatkę układaj na talerzach przy pomocy obręczy do formowania potraw lub podawaj w miseczkach wraz z miksem sałat, również doprawionym winegretem z cytrusów (lub oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny), na wierzchu ułóż plasterek łososia.
Źródło
inspiracji : książka Gourmand & léger Toques d’Auvergne éd.
Hauteur d’Homme
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz