Ten klasyk kuchni francuskiej to prosty, ale bardzo efektowny deser, często serwowany w restauracjach, nazywany również „les oeufs à la neige”, czyli „śnieżne jajka”. A skoro na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, to czemu nie mielibyście ich również podać na słodko? Z kremem angielskim i karmelem to naprawdę wykwintny i pyszny deser. Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu tych, którzy go nie znają.
Przygotowanie: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 6 jajek
● 50 cl mleka pełnotłustego
● 120 g drobnego cukru na krem angielski
● 60 g drobnego cukru na pływające wyspy
● 140 g drobnego cukru na karmel
● 10 cl śmietany kremówki na karmel (opcjonalnie)
● 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Mleko wlej do rondla z laską wanilii przeciętą wzdłuż
(wyłuskaj ziarenka wanilii ostrzem noża). Zagotuj. W międzyczasie oddziel
białka od żółtek jajek.
W misce ubij żółtka z cukrem (120 g) do białości. Wlej
gotujące mleko, nie przestając ubijać, po czym przelej całość z powrotem do
rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas ubijając trzepaczką rózgową, i
uważając, aby krem się nie zważył. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw do
schłodzenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wstaw do lodówki.
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier (60 g) i wstaw np. do 6 szklanek albo do kwadratowej lub lub okrągłej plastikowej foremki. Wstaw do mikrofalówki o mocy 350 W na około 30 sekund, jeśli białka
nie będą wystarczająco sztywne, wstaw je na dodatkowe 10 sekund. Odstaw do
schłodzenia.
Przed podaniem przygotuj karmel: na małym ogniu rozpuść
cukier w rondelku o grubym dnie, dodając odrobinę wody i uważając, by się nie
przypalił, nie mieszaj karmelu, możesz jedynie potrząsać garnuszkiem, pod koniec
dodaj kremówkę (opcjonalnie). Jeśli dodasz kremówkę, karmel pozostanie bardziej
płynny, inaczej ma tendencję do szybkiego twardnienia, możesz również dodać
odrobinę soku z cytryny.
Podawaj pływające wyspy z białek na schłodzonym kremie angielskim w głębokich talerzach lub miseczkach, polane karmelem przygotowanym najlepiej tuż przed podaniem.
Jeśli wolisz przygotować pływające wyspy inaczej niż w
mikrofalówce, to możesz użyć następującego sposobu:
Wlej 50 cl mleka do szerokiego garnka i podgrzej. Z
ubitych na sztywno białek formuj za pomocą łyżki okrągłe porcje i kładź je na
gorące mleko, gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Wyjmuj
za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż do ostudzenia.
Osobiście przetestowałam oba sposoby i uważam, że
przygotowanie w mikrofalówce jest szybsze i praktyczniejsze, polecają je nawet
francuscy szefowie kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz