Dla miłośników batatów i kopru włoskiego mam tym razem przepis na smaczne danie z ich udziałem oraz dodatkiem koziego twarożku, koperku i nasion kopru włoskiego.
Jest nie tylko smaczne, ale wizualnie również bardzo
ładnie się prezentuje, więc nie wahajcie się je wypróbować.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 50 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 duże fenkuły (kopry włoskie)
● 4 bataty
● 180 g koziego twarożku
● 2 ząbki czosnku
● ½ cytryny bio
● 1 pęczek świeżego koperku
● 4 gałązki świeżego tymianku
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki cukru
● 1 łyżka nasion kopru włoskiego
● 1 łyżeczka mielonej papryki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Bataty umyj, osusz, ponakłuwaj skórkę widelcem, po czym
ułóż je na kwadratach wyciętych z folii aluminiowej spożywczej lub z papieru do
pieczenia, posmaruj bataty oliwą, połóż na wierzchu gałązkę tymianku, po czym
zamknij kwadraty, tak, by uzyskać 4 papilotki. Wstaw do
nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Z kopru włoskiego usuń zewnętrzne twarde liście i spód. Pokrój
bulwę w cienkie plasterki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń,
drobno posiekaj. Natkę koperku drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni podgrzej oliwę, przyrumień lekko
plasterki fenkuła z obu stron. Przełóż na talerz, odstaw. Na patelnię wsyp cukier, skaramelizuj go lekko, po czym
dodaj przypieczone plasterki fenkuła, czosnek i ziarna fenkuła. Wymieszaj
delikatnie, tak, aby plasterki fenkuła obtoczyły się karmelem z czosnkiem, zdejmij
z ognia i pozostaw pod przykryciem.
W misce wymieszaj kozi twarożek z łyżeczką otartej skórki
z cytryny bio, papryką i szczyptą soli.
Kiedy bataty będą miękkie, wyjmij je z papilotek, lekko
natnij i wypełnij kozim twarożkiem wymieszanym ze skórką otartą z cytryny.
Tak przygotowane bataty wyłóż na talerze i podaj z
przypieczonymi, skaramelizowanymi plasterkami fenkuła. Posyp posiekanym
koperkiem i dopraw papryką i pieprzem przed podaniem. Jeśli lubisz bardziej
pikatne dania, możesz dodać 1-2 szczypty pieprzu Cayenne.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Serdecznie dziękuję, zajrzę na Twoją stronę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń