wtorek, 25 kwietnia 2023

KOPER WŁOSKI PIECZONY Z BATATEM I KOZIM TWAROŻKIEM

 Dla miłośników batatów i kopru włoskiego mam tym razem przepis na smaczne danie z ich udziałem oraz dodatkiem koziego twarożku, koperku i nasion kopru włoskiego.

Jest nie tylko smaczne, ale wizualnie również bardzo ładnie się prezentuje, więc nie wahajcie się je wypróbować.




Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 50 min.

 

Porcja dla 4 osób:

● 2 duże fenkuły (kopry włoskie)

● 4 bataty

● 180 g koziego twarożku

● 2 ząbki czosnku

● ½ cytryny bio

● 1 pęczek świeżego koperku

● 4 gałązki świeżego tymianku

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki cukru

● 1 łyżka nasion kopru włoskiego

● 1 łyżeczka mielonej papryki

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Bataty umyj, osusz, ponakłuwaj skórkę widelcem, po czym ułóż je na kwadratach wyciętych z folii aluminiowej spożywczej lub z papieru do pieczenia, posmaruj bataty oliwą, połóż na wierzchu gałązkę tymianku, po czym zamknij kwadraty, tak, by uzyskać 4 papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.  

Z kopru włoskiego usuń zewnętrzne twarde liście i spód. Pokrój bulwę w cienkie plasterki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Natkę koperku drobno posiekaj.

Na głębokiej patelni podgrzej oliwę, przyrumień lekko plasterki fenkuła z obu stron. Przełóż na talerz, odstaw. Na patelnię wsyp cukier, skaramelizuj go lekko, po czym dodaj przypieczone plasterki fenkuła, czosnek i ziarna fenkuła. Wymieszaj delikatnie, tak, aby plasterki fenkuła obtoczyły się karmelem z czosnkiem, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.

W misce wymieszaj kozi twarożek z łyżeczką otartej skórki z cytryny bio, papryką i szczyptą soli.

Kiedy bataty będą miękkie, wyjmij je z papilotek, lekko natnij i wypełnij kozim twarożkiem wymieszanym ze skórką otartą z cytryny.

Tak przygotowane bataty wyłóż na talerze i podaj z przypieczonymi, skaramelizowanymi plasterkami fenkuła. Posyp posiekanym koperkiem i dopraw papryką i pieprzem przed podaniem. Jeśli lubisz bardziej pikatne dania, możesz dodać 1-2 szczypty pieprzu Cayenne.







2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie dziękuję, zajrzę na Twoją stronę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń