Dla amatorów kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na ekspresowy krem z kiwi i miękkiego tofu. Z miękkim tofu można przygotowywać wiele deserów z udziałem różnych owoców, a także czekolady, np. pyszny mus czekoladowy z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy.
Przygotowanie: 5 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4
dojrzałe kiwi
●
200 g miękkiego tofu
●
2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego, wedle uznania
● ½
limonki
Przygotowanie:
Kiwi
obierz. Odłóż kilka talarków do dekoracji, resztę pokrój na kawałki, wrzuć do
blendera i zblenduj z miękkim tofu i syropem z agawy (klonowym). Miksuj aż do
uzyskania aksamitnej konsystencji.
Wlej
do miseczek lub szklaneczek, udekoruj talarkami kiwi i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.
W podobny sposób, w zależności od pory roku, możesz przygotować krem z udziałem innych owoców: brzoskwini lub moreli latem, mango lub gruszki zimą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz