A może dla odmiany, obok tradycyjnych polskich potraw, podacie na wielkanocne śniadanie keks z jarmużem i suszonymi pomidorami, smakuje wybornie i jest prosty w przygotowaniu. A jeśli nie skusicie się na niego tym razem, to wypróbujcie ten przepis przy innej okazji, idealnie nadaje się na imprezę, pikinik czy letni bufet.
Życzę Wam wszystkim
ciepłych i wiosennych Świąt Wielkanocnych!
Przygotowanie: 25 min.
Czas
pieczenia: 45 min.
Porcja
dla 6-8 osób :
● 200 g mąki T 65 (lub T 45)
● 10 g proszku do pieczenia
● 150 g liści jarmużu (bez łodyżek)
● 60 g orzechów laskowych
● 100 g suszonych pomidorów w
zalewie oliwnej
● 3 duże jajka
● 70 g masła
● 50 g tartego ser Ementalera lub
Gouda
● 10 cl mleka
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyj, oddziel od łodyżek, podrzyj na małe
kawałki i ugotuj na parze przez około 6 minut.
Orzechy laskowe rozgnieć tłuczkiem
lub grubo posiekaj nożem. Pomidory odsącz z oleju, pokrój w drobną kostkę.
Masło rozpuść.
Piekarnik rozgrzej do temperatury
180 °C.
W misce wymieszaj przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając za każdym
razem. Następnie domieszaj mleko, rozpuszczone masło i tarty ser. Wymieszaj aż
do uzyskania jednolitej masy, po czym dodaj dobrze odciśnięte liście jarmużu, drobno
pokrojone pomidory i posiekane orzechy laskowe (pozostaw część orzechów do
posypania z wierzchu). Dopraw solą i pieprzem do smaku (uważaj, żeby nie
przesolić, jeśli pomidory są słone), oraz 1-2 szczyptami pieprzu kajeńskiego.
Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 min.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę
do ostudzenia, podawaj lekko przestudzony lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz