Polecam Wam poniższy przepis na
pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan,
który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół.
Jeśli chodzi o cukier muscovado,
który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i
mniej kaloryczny od białego cukru.
Tym, którzy jeszcze bliżej go nie
znają i nigdy go nie używali, chciałam wyjaśnić, że dark muscovado to brązowy,
nierafinowany cukier, który nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem,
powstającym przez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier muscovado posiada
wiele właściwości zdrowotnych, witaminę A i C, wiele składników mineralnych: żelazo,
fosfor, magnez, wapń, potas, pozytywnie wpływa też na utrzymanie stałego
poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy, i zawiera dwa razy mniej kalorii niż
biały cukier.
A zatem udanych wypieków i wesołych
Świąt Wielkanocnych!
Przygotowanie: 15 min.
Czas
pieczenia: 50 min.
Porcja
dla ok. 8 osób:
● 200 g mąki T 55
● 10 g proszku do pieczenia
● 1 szczypty sody oczyszczonej
● 150 g cukru muscovado
● 100 g miękkiego masła
● 30 g orzechów pekan
● 2 duże jajka
● 3 dojrzałe banany + ½ banana do dekoracji
● 2 łyżki ciemnego rumu
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżeczka wanilii w proszku
● Garść posiekanych orzechów
pekan i migdałów
do posypania z wierzchu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury
200°C.
Banany rozgnieć
widelcem, dodając do nich rum i wanilię.
Orzechy
pekan posiekaj nożem lub rozgnieć tłuczkiem, po czym upraż je przez kilka minut
w piekarniku.
W
misce utrzyj cukier muscovado i miękkie masło. Dodaj jajka i dokładnie
wymieszaj.
Domieszaj
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody oczyszczonej.
Dodaj
rozgniecione banany, posiekane orzechy pekan i cynamon. Dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż tak przygotowaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, udekoruj plasterkami banana, posiekanymi orzechami pekan i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz