Kolorowa, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka na początek wiosny. Pyszna i pełna witamin!
Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4
osób:
● ½ owocu granatu
● 100 g rukoli
● 3 pomarańcze
● 4 gałązek mięty
● ½ cytryny
● 300 g mozarelli
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● kilka płatków parmezanu lub pecorino
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, oddzielając od miąższu białą część
skórki. Z granatu wyjmij pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Listki mięty drobno posiekaj.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Umytą i osuszoną
rukolę umieść w misce (lub w czterech miseczkach) dodaj pozostałe składniki sałatki,
delikatnie wymieszaj z winegretem z oliwy i soku z cytryny, dopraw do smaku solą
i pieprzem. Udekoruj na wierzchu płatkami sera pekorino lub parmezanu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz