wtorek, 28 marca 2023

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ, RUKOLĄ, MOZZARELLĄ, GRANATEM I MIĘTĄ

 Kolorowa, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka na początek wiosny. Pyszna i pełna witamin!

Zapraszam do skorzystania z przepisu!







































Przygotowanie: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

● ½ owocu granatu

● 100 g rukoli

● 3 pomarańcze

● 4 gałązek mięty

● ½ cytryny

● 300 g mozarelli

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● kilka płatków parmezanu lub pecorino

 

Przygotowanie:

Pomarańcze obierz, oddzielając od miąższu białą część skórki. Z granatu wyjmij pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Listki mięty drobno posiekaj.

Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Umytą i osuszoną rukolę umieść w misce (lub w czterech miseczkach) dodaj pozostałe składniki sałatki, delikatnie wymieszaj z winegretem z oliwy i soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj na wierzchu płatkami sera pekorino lub parmezanu. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz