środa, 24 lipca 2024

CHŁODNIK Z MELONA Z PISTAJCAMI I ZIARNAMI ANYŻU

 Idealny na lato, orzeźwiający, lekki i oryginalny w smaku ten szybki w przygotowaniu chłodnik podałam już kilka razy swoim gościom, i wszyscy jednoznacznie uznali, że ma wprost niebiański smak. Jest naprawdę zaskakująco smaczny, można go podać na aperitif, na letnie przyjęcie. Wypróbujcie, a sami się przekonacie !































Przygotowanie: 5 min.

Porcja dla 4-6 osób:

● 1 duży melon kantalupa (pomarańczowy w środku, ok. 500 g miąższu)

● 1 owczy jogurt naturalny

● 1 łyżeczka ziaren anyżu

● 2 łyżki płynnego miodu

● 30 g grubo rozgniecionych niesolonych pistacji

 

Przygotowanie:

Melon przekrój na cztery części, wybierz łyżką nasiona, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Zblenduj kawałki melona z ziarenkami anyżu, dodając (opcjonalnie) około 10-15 cl niegazowanej wody mineralnej, chłodnik powinien pozostać gęsty. Odstaw do schłodzenia na co najmniej godzinę.

Przed podaniem lekko ubij trzepaczką owczy jogurt. Podaj chłodnik w małych szklaneczkach, ułóż na wierzchu łyżkę jogurtu, polej odrobiną miodu i posyp rozgniecionymi pistacjami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz