poniedziałek, 22 sierpnia 2016

TERINA Z BAKŁAŻANA

 
Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa. Możecie również zabrać ją na piknik.


 
Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: ok. 40 min

Dla 6 osób

● 2 bakłażany

● 1 cebula

● 2 ząbki czosnku

● 3 gałązki kolendry

● 25 cl gęstej śmietany 30 lub 36%*

● 4 jajka

● 2 łyżki mąki  

● 60 g startego parmezanu

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 


Bakłażany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i posiekaj. Oberwij listki kolendry i posiekaj.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmaż stale mieszając. Wrzuć pokrojone bakłażany, zwiększ ogień i podsmaż, mieszając, aż do zrumienienia.
 Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i wrzuć do miski.

W osobnej misce ubij jajka i śmietanę. Domieszaj mąkę, a następnie parmezan. Połącz z bakłażanami i dobrze wymieszaj całość.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formę na keks papierem do pieczenia, wlej przygotowaną masę i piecz przez około 40 minut.

Pozostaw terinę w uchylonym piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem pomidorowym lub paprykowym.

 
*typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i zup Danone.


 

Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej Francji.





 

4 komentarze:

  1. Fajny, oryginalny przepis, może nawet się skuszę na taką terrinę w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę Łukasz, zachęcam Cię do jej spróbowania, jest naprawdę smaczna !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis. Muszę wypróbować. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Bardzo się cieszę, że Ci przypadł do gustu mój przepis.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Angelina

    OdpowiedzUsuń