Bakłażan, zwany z
francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej
postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne
fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”.
Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam
smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na
przykład do grillowanego mięsa. Możecie również zabrać ją na piknik.
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: ok. 40 min
Dla 6 osób
● 2 bakłażany
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 3 gałązki kolendry
● 25 cl gęstej śmietany 30 lub 36%*
● 4 jajka
● 2 łyżki mąki
● 60 g startego parmezanu
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Bakłażany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i posiekaj. Oberwij listki kolendry i posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną
cebulę i czosnek, lekko podsmaż stale mieszając. Wrzuć pokrojone bakłażany,
zwiększ ogień i podsmaż, mieszając, aż do zrumienienia.
Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj i wrzuć do miski.
Dodaj posiekaną
W osobnej misce ubij jajka i śmietanę. Domieszaj mąkę, a
następnie parmezan. Połącz z bakłażanami i dobrze wymieszaj całość.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formę na
keks papierem do pieczenia, wlej przygotowaną masę i piecz przez około 40
minut.
Pozostaw terinę w uchylonym piekarniku do ostudzenia,
podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem
pomidorowym lub paprykowym.
*typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i
zup Danone.
Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej Francji.
Fajny, oryginalny przepis, może nawet się skuszę na taką terrinę w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Łukasz, zachęcam Cię do jej spróbowania, jest naprawdę smaczna !
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis. Muszę wypróbować. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że Ci przypadł do gustu mój przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Angelina