Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem zainspirowanym daniem szefa kuchni Rafała Targosza, pierogi w takim wydaniu, podane z borowikami w kremowym sosie z dodatkiem kurkumy i curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest niezwykle smaczne, dlatego możecie je przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania!
Przygotowanie: ok. 1 godz.
Na farsz i do podania:
250 g dyni (zważonej po obraniu)
40 g sera parmezan
4 borowiki (świeże lub suszone)
20 g masła
Na ciasto* :
150 g mąki + około 30 g do podsypania *
1 żółtko
1 łyżka oleju o neutralnym smaku
Sól
ciepła woda (około ½ szklanki)
Na sos :
½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio)
1 łyżka soku z cytryny
15 cl śmietany 36% lub kremówki
½ łyżeczki cukru
1 szczypta gałki muszkatołowej
3 szczypty kurkumy
3 szczypty curry
Sól, pieprz
Drobny szczypiorek (opcjonalnie)
Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.**
Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego kółka, używając szklanki lub obręczy do formowania potraw. Z pozostałego ciasta ugnieć kulę, rozwałkuj i wykrój dodatkowe pierogi. Nałóż na nie małe porcje farszu, zlep dokładnie palcami brzegi pierogów i dociśnij widelcem. Gotowe pierogi gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około minutę. Odcedź i przechowaj w cieple.
Jeśli używasz suszonych borowików, namocz je w miseczce z ciepłą wodą przez około 30 minut przed usmażeniem ich na rozgrzanym na patelni maśle.
Jeśli dysponujesz świeżymi borowikami, oczyść je, pokrój w grube plastry, dopraw do smaku i usmaż. Przechowaj w cieple.
Przygotuj sos: w rondelku zagotuj pół szklanki wody z ½ kostku bulionu warzywnego lub drobiowego (wymieszaj bulion warzywny lub drobiowy), zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, cukier, sok z cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj.
Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem.
*Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu.
** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc.
*** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas gotowania.
Francuska restauracja
La Coulemelle w Saint Bonnet le Froid (departament Haute Loire w regionie Owernii), której szef Régis Marcon (jeden z najlepszych mistrzów
kulinarnych we Francji i na świecie)
serwuje przepyszne potrawy i desery z grzybów. (piszę
o niej w zakładce Moje kulinarne
fascynacje).
Super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam !
Usuń