Dla 4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki:
800 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
(żółtych, czerwonych, fioletowych)
150 g twarogowego sera koziego (np Chavroux)
1 ząbek czosnku
1 pęczek mięty
1 cytryna bio
7 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Umyj i sparz cytrynę, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych
oczkach, wyciśnij sok z cytryny. Oberwij listki z gałązek mięty i posiekaj je
drobno (odłóż kilka listków do dekoracji). Obierz i posiekaj czosnek. W
miseczce wymieszaj miętę i czosnek z oliwą, sokiem i startą skórką z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.
Umyj i osusz pomidorki. Przekrój czerwone pomidorki
koktajlowe na pół, a pozostałe na talarki. Pokrój kozi ser na talarki lub małe
kawałki.
Nałóż pomidorki na małe talerzyki (lub jeden duży
talerz). Polej sosem winegret z miętą. Posyp sałatkę talarkami koziego sera i
udekoruj listkami mięty. Podawaj sałatkę mocno schłodzoną.
Bardzo fajny i szybki przepis. Przetestuję go przy okazji grilla w najbliższy weekend. Znajomi już znają serek kozi Chavroux, bo robiłam i to nie raz z nim różne sałatki. Mam nadzieję, że ta też przypadnie im do gustu. :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że sałatka zasmakuje Tobie i Twoim gościom. Przyznam, że szczególnie uwielbiam kozi serek. Osobiście bardzo lubię proste, szybkie i efektowe przepisy, choć zdarza mi się również przygotowywać bardziej skomplikowane dania i przystawki. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń