Prosta a zarazem efektowna sałatka, idealna na upalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam!
Przygotowanie 15
minut
Dla 4 osób
2 melony
2 awokado
4 łyżki oleju
słonecznikowego
1 cytryna
100 g sałaty (np. strzępiastej
lub innej)
Melony przekrój na
pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki. Z części z nich
wykrój kulki specjalną łyżką do wycinania kulek z owoców, a resztę pokrój na
cienkie paski. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój
je również na cienkie plasterki. Na talerzu ułóż na przemian plasterki melona i
awokado. Obok ułóż kulki melona i wstaw do lodówki na 30 minut. Sałatę umyj i
osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z
cytryny z oliwą, dodaj sól i pieprz. Przed podaniem ułóż kilka listków sałaty
na talerzu obok melona i awokado i polej całość sosem. Oprósz ewentualnie grubą
solą i popieprz.
Urocze miasteczko Saint Cirq Lapopie (departament Lot, Francja), pracownia miejscowego artysty, Jean-Jacques'a Gauthiera.
Fajny pomysł! Ja do dressingu dorzuciłby jeszcze trochę świeżej mięty - byłoby wtedy bosko! :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Łukasz, z miętą jeszcze nie próbowałam, sezon na melony jeszcze się nie skończył we Francji, więc następnym razem dodam miętę!
OdpowiedzUsuń