środa, 6 lipca 2016

LEMONIADA TRUSKAWKOWA


Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową.




Przygotowanie 15 min

Chłodzenie 2 godz

Składniki na około 1 litr lemoniady

75 cl mocno gazowanej wody

20 cl syropu cukrowego

400 g truskawek

2 cytryny


Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj. Uzyskane purée przetrzyj przez sito, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Cytryny wyciśnij, sok przepuść przez sitko, aby usunąć miąższ.

W miseczce rozprowadź za pomocą trzepaczki rózgowej syrop cukrowy z sokiem z cytryny i sokiem z truskawek, po czym przelej do dużej butelki.

Wlewaj powoli wodę gazowaną, tak, aby wymieszała się dobrze z sokiem z owoców. Zatkaj butelkę korkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny.

*Dawkuj ilość cukru według własnych upodobań. Możesz przechowywać lemoniadę w lodówce przez 1-2 dni, możesz ją przygotować w podobny sposób z innymi owocami letnimi: malinami, brzoskwiniami, malinami…






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz