Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową.
Chłodzenie 2 godz
Składniki na około 1
litr lemoniady
75 cl mocno gazowanej
wody
20 cl syropu cukrowego
400 g truskawek
2 cytryny
Truskawki umyj, osusz,
usuń szypułki i zmiksuj. Uzyskane purée przetrzyj przez sito, aby wycisnąć jak
najwięcej soku. Cytryny wyciśnij, sok przepuść przez sitko, aby usunąć miąższ.
W miseczce rozprowadź
za pomocą trzepaczki rózgowej syrop cukrowy z sokiem z cytryny i sokiem z
truskawek, po czym przelej do dużej butelki.
Wlewaj powoli wodę
gazowaną, tak, aby wymieszała się dobrze z sokiem z owoców. Zatkaj butelkę korkiem
i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz