Młode ziemniaki same w sobie są niezwykle smaczne, gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem to prawdziwy rarytas. Ale dla urozmaicenia możemy je przyrządzić nieco inaczej. Dlatego dziś polecam wam oryginalną i smaczną przystawkę z młodymi ziemniaczkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1 godz.
Dla 4-6 osób
18 małych młodych
ziemniaków
6 plastrów wędzonego
łososia
1 słoiczek ikry z
taszy lub pstrąga lub łososia
15 cl gęstej
śmietany*
Pasta wasabi
Kilka gałązek koperku
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do
temperatury180°C. Ziemniaki umyj i osusz, włóż do naczynia żaroodpornego. Obficie
skrop oliwą, popieprz i posól. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę,
przewracając je od czasu do czasu, aby piekły się równomiernie.
W międzyczasie pokrój
plastry łososia na cienkie paseczki. Koperek umyj, osusz i porwij na drobne
kawałki. Śmietanę ubij z odrobiną pasty wasabi, dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij upieczone
kartofelki z piekarnika. Małą łyżeczką wydrąż lekko środek i nałóż po jednej
łyżeczce śmietany z wasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę
ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako
przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem
winegret.
a gdzie się podział banerek?
OdpowiedzUsuń