poniedziałek, 11 lipca 2016

MŁODE ZIEMNIACZKI Z ŁOSOSIEM I WASABI


Młode ziemniaki same w sobie są niezwykle smaczne, gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem to prawdziwy rarytas. Ale dla urozmaicenia możemy je przyrządzić nieco inaczej. Dlatego dziś polecam wam oryginalną i smaczną przystawkę z młodymi ziemniaczkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.







Przygotowanie 15 min

Pieczenie 1 godz.

Dla 4-6 osób

18 małych młodych ziemniaków

6 plastrów wędzonego łososia

1 słoiczek ikry z taszy lub pstrąga lub łososia  

15 cl gęstej śmietany*

Pasta wasabi

Kilka gałązek koperku

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury180°C. Ziemniaki umyj i osusz, włóż do naczynia żaroodpornego. Obficie skrop oliwą, popieprz i posól. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, przewracając je od czasu do czasu, aby piekły się równomiernie.

W międzyczasie pokrój plastry łososia na cienkie paseczki. Koperek umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Śmietanę ubij z odrobiną pasty wasabi, dopraw solą i pieprzem.

Wyjmij upieczone kartofelki z piekarnika. Małą łyżeczką wydrąż lekko środek i nałóż po jednej łyżeczce śmietany z wasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret.

*Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów i zup.




Danie zainspirowane przepisem zaczerpniętym z książki Cuisine d’été éd.Tomawak




1 komentarz: