Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i posypywane orzechami pekan. Osobiście jestem fanką tego typu deserów, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
Przygotowanie :
15 minut
Dla 4 osób
4 małe banany
Sok z 2 pomarańczy
8
orzechów pekan
4 szczypty cynamonu
4 szczypty cynamonu
4 szczypty imbiru
4 szczypty wanilii w
proszku
2 łyżki syropu
klonowego
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 200°C.
Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Wyciśnij
sok z pomarańczy. W miseczce
wymieszaj syrop klonowy, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i wanilię.
Wytnij cztery duże prostokąty
z papieru do pieczenia. Ułóż połówki bananów na środku, polej każdą porcję ¼
przygotowanego sosu. Zawiąż papiloty na obu końcach na przykład przy pomocy
rafii, uważając, żeby nie wylać sosu. Zamknij papiloty, ułóż je na blasze i
wstaw na około 5 minut do piekarnika. Przed podaniem otwórz
papiloty i posyp grubo posiekanymi orzechami pekan.
Ale cudne! Jeszcze na dodatek syrop klonowy z cynamonem. Coś wspaniałego <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/
Witaj Julia,
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miły komentarz, zajrzałam na Twojego bloga, bardzo ciekawy, oryginalne przepisy
i ładne zdjęcia, na pewno wypróbuję jakiś przepis z jaglusią.
Serdecznie pozdrawiam
Angie
To jest naprawdę boski pomysł! Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Łukasz, to naprawdę prosty i aromatyczny deser, i w dodatku bez cukru !! Ja uwielbiam imbir, cynamon i takie różne przyprawy.
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Ogromnie dziękuję ! Zajrzę z przyjemnością do Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńPozdraiwam serdecznie.