Aromatyczne gruszki w
syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja
propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy
również je polubicie!
Przygotowanie
15 minut
Pieczenie 35 minut
Dla 4 osób
4 duże dojrzałe gruszki
podobnej wielkości
2 soczyste pomarańcze
Sok z cytryny
3 łyżki syropu
klonowego (lub miodu)
1 łyżka ekstraktu z
wanilii
½ łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C.
Gruszki obierz, przetnij na pół, pozostawiając ogonki,
i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek w naczyniu żaroodpornym. Skrop
je sokiem z cytryny, żeby nie
ściemniały.
Wyciśnij sok z
pomarańczy, wymieszaj z syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Przelej
do garnuszka i zagotuj na wolnym ogniu, mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut, nie mieszając, aż syrop
zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i
polej gruszki uzyskanym syropem. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak, żeby
dobrze przylegała do brzegów.
Wstaw do piekarnika
na około 30 minut, aż gruszki będą miękkie.
Podawaj lekko przestudzone.
Podawaj lekko przestudzone.
Źródło : Cusine minceur pour les gourmands, wyd.
Solar.
Uwielbiam takie proste przepisy, koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję !
OdpowiedzUsuń