Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy.
Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na
lato!
Przygotowanie
25 min
Gotowanie 20
min
Chłodzenie 1
godz.
Dla 6 osób:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
120 g cukru
1 szklanka
białego wytrawnego wina
1 laska wanilii
Pieprz
Rabarbar
obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół.
Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi
ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często
mieszając.
Dodaj białe wino
i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając.
Truskawki umyj,
usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj
jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do
miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie
wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Podawaj w
miseczkach lub pucharkach mocno schłodzone. Możesz serwować z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz