Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego.
Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl, znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 1 godz.
Chłodzenie: 1 godz.
80 g komosy ryżowej (quinoa)
3 pomidory
2 czerwone papryki
1 cebula
1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle (400 g)
2 gałązki rozmarynu
Kilka łodyżek drobnego szczypiorku
Oliwa z oliwek
2 szczypty pieprzu kajeńskiego
Cukier
Sól
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Pomidory umyj, osusz, pokrój na małe ćwiartki, usuń pestki, a
następnie ułóż je na posmarowanej oliwą blasze, posyp cukrem, solą, rozmarynem
i skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika na około 40 minut.
Papryki umyj i osusz, włóż do piekarnika na około 30
minut, obracając je w trakcie pieczenia. Kiedy skórka na paprykach przypiecze
się na czarno, wyjmij je z piekarnika i włóż na 15 minut do plastikowego
woreczka, po czym obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą*
i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia.
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie,
wrzuć paprykę, odsączoną ciecierzycę, oprósz pieprzem kajeńskim i solą. Smaż na
średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając.
W misce połącz przysmażone warzywa, pomidory, ziarna quinoa i drobno
posiekany szczypiorek, domieszaj kilka łyżek oliwy i wstaw do lodówki na
około godzinę.
Podawaj w małych szklaneczkach lub miseczkach.
*Około dwa razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz