Tym razem proponuję
Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom
dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy.
Przygotowanie 10
minut
Chłodzenie 6 godz
Dla 4 osób
250 g truskawek
500 ml mleka
migdałowego*
40 g nasion chia
3 łyżki niesłodzonego
kakao
3 łyżki syropu
klonowego**
Kilka listków świeżej
mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wlej do miski mleko migdałowe, dodaj nasiona chia, kakao i syrop klonowy, całość dobrze
wymieszaj trzepaczką. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin
(najlepiej na całą noc), w międzyczasie zamieszaj krem od czasu do czasu.
Przed podaniem umyj i
osusz truskawki, usuń szypułki i pokrój w cienkie plasterki, nałóż krem do
pucharków i ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. Udekoruj posiekanymi listkami
mięty (opcjonalnie).
*Lub mleka sojowego
albo ryżowego.
**Ilość syropu lub
miodu dawkuj według własnych upodobań. Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z
agawy lub płynnym miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz