środa, 6 czerwca 2018

KOLOROWA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ, POMARAŃCZĄ I GRANATEM

Ta kolorowa, lekka i oryginalna sałatka z rzodkiewką, pomarańczą, ziarnami granatu i roszponką, podana z miodowo-pomarańczowym dressingiem jest idealną przystawką na wiosnę i lato. Możecie ją również zabrać na lunch do pracy. Moich gości ta kompozycja smakowa zdecydowanie uwiodła, więc myślę, że Wam również przypadnie do gustu.  






Przygotowanie: 15 min.

Dla 4 osób:

Składniki:

● 1 pęczek rzodkiewek

● 2 pomarańcze

● 1 cytryna

● 1 owoc granatu

● 150 g roszponki

● 1 łyżka miodu płynnego

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyj rzodkiewki, odetnij listki i korzonki, pokrój w cienkie talarki.

Odetnij wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarna, usuń białe błonki.

Rukolę umyj i osusz.

Obierz jedną pomarańczę ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając białe błonki.

Ułóż roszponkę na talerzykach lub w małych miseczkach, a na niej cząstki pomarańczy, ziarena granatu i talarki rzodkiewki.

Przygotuj dressing: wyciśnij sok z cytryny i pozostałej pomarańczy. Wlej sok do miseczki, wymieszaj z olejem z oliwy i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę winegretem z cytrusów i miodu. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15-30 minut. Podawaj sałatkę mocno schłodzoną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz