środa, 26 września 2018

QUINOA Z RODZYNKAMI I WINOGRONAMI

Quinoa, rodzynki i winogrona z dodatkiem świeżej mięty to oryginalne połączenie smakowe, które może stanowić ciekawą, zdrową i smaczną przekąskę lub deser- wedle uznania.
Zachęcam do spróbowania!






Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 15 min

Chłodzenie : 1 godz.

Dla 4-6 osób

● 130 g komosy ryżowej (quinoa)

● 60 g rodzynek

● 200 g czerwonych lub czarnych winogron

● 2 gałązki mięty



● sok z  ½ cytryny
  
● 10 g  cukru waniliowego 

Przygotowanie

Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W międzyczasie namocz rodzynki w miseczce wypełnionej wodą.

Listki mięty umyj, osusz i drobno posiekaj, odłóż górne listki do dekoracji.

Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki, lub pozostaw w całości, w zależności od wielkości owoców.

Ugotowaną quinoę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając.

Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty.

*Dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.

** Możesz również podać ten deser na małych talerzykach lub w miseczkach.

1 komentarz: