Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i smaczne danie z
nutą egzotyki. Kurczak z fenkułem i imbirem, doprawiony czosnkiem, świeżą
kolendrą i sosem sojowym, z dodatkiem orzeszków ziemnych to mój pomysł na
pyszny obiad. Tak przyrządzonego kurczaka możecie podać np. z ryżem.
Przygotowanie:
30 min
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g filetu z kurczaka
● 2 fenkuły (kopry włoskie)
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 40 g korzenia imbiru
● 10 cl sosu sojowego
● 80 g orzeszków ziemnych niesolonych
● 10 gałązek świeżej kolendry
● oliwa z oliwek
● pieprz
Przygotowanie:
Fenkuły umyj, zdejmij wierzchnią twardą warstwę i odetnij
twardą podstawę korzenia. Pokrój koper na cienkie plasterki. Filety
z kurczaka pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub
drobno posiekaj. Cebulę obierz i
drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kolendrę
opłucz, osusz, oberwij listki, drobno posiekaj.
Podsmaż fenkuły na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut,
mieszając. Odstaw. Podsmaż kurczaka, dodaj starty imbir, czosnek i sos sojowy,
smaż przez kilka minut, mieszając.
Domieszaj koper włoski z cebulą, dopraw pieprzem do
smaku. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj orzeszki ziemne i posyp kolendrą. Tak
przyrządzonego kurczaka możesz podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz