Przygotowanie : 30 min.
Porcja dla 4 osób :
Składniki na burgery:
● 8 bułek do burgerów
● 500 g filetu z kurczaka
● 2 cebule
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1/2 pęczka bazylii
● 50 ml śmietany kremówki
● 1 jajko
● 2 łyżki pesto (przepis poniżej)
● kilka szczypt pieprzu z Espelette lub pieprzu cayenne
● 10 g masła
Dodatkowo :
●250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
● ½ ogórka lub kilka mini ogórków
● 1 czerwona cebula
● 1 cykoria
● 2 łyżki oliwy z oliwek
●
sól, pieprz
●
½ cytryny
Składniki na pesto:
● 1 ząbek czosnku
● 1 łyżka orzeszków piniowych lub zmielonych migdałów
● 30 g starego parmezanu
● 10 cl oliwy z oliwek
● 1/2 pęczka bazylii
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Przygotuj warzywa : czerwoną cebulę obierz i drobno
posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe umyj,
osusz i przekrój na pół, cykorię umyj, osusz, usuń twardy rdzeń, pokrój w
drobne paski, wszystkie warzywa wymieszaj w misce, dopraw sosem z cytryny, oliwy
z oliwek, solą i pieprzem. Odstaw.
Przygotuj pesto: zmiksuj czosnek, orzeszki piniowe (lub
zmielone migdały) i starty parmezan, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj drobno
posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Przygotuj burgery: cebulę drobno posiekaj i przyrumień na rozgrzanej oliwie.
Umyte i ouszone listki bazylii drobno posiekaj.
Bułki do burgerów włóż na kilka minut do rozgrzanego
piekarnika (180°C). Wypełnij je drobiowymi kotlecikami i warzywami. Podawaj
natychmiast. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz