Zachęcam do spróbowania!
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Chłodzenie : 1 godz.
Dla 4-6 osób
● 130 g komosy
ryżowej (quinoa)
● 60 g rodzynek
● 200 g czerwonych
lub czarnych winogron
● 2 gałązki mięty
● sok z ½ cytryny
● 10 g cukru
waniliowego
Przygotowanie
Ziarna komosy ryżowej
wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź
do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W międzyczasie namocz
rodzynki w miseczce wypełnionej wodą.
Listki mięty umyj,
osusz i drobno posiekaj, odłóż górne listki do dekoracji.
Winogrona umyj,
osusz, przekrój na połówki, lub pozostaw w całości, w zależności od wielkości
owoców.
Ugotowaną quinoę wsyp
do miski. Dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i
posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona,
delikatnie mieszając.
Przykryj miskę folią
spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi
listkami mięty.
*Dokładny czas
gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
** Możesz również
podać ten deser na małych talerzykach lub w miseczkach.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń