poniedziałek, 29 października 2018

BURGERY Z KURCZAKIEM, BAZYLIĄ, PESTO I WARZYWAMI

Przyznam, że nie jestem specjalnie wielbicielką burgerów, a jeśli już, to tylko drobiowych lub wegetariańskich. Te, które Wam dzisiaj proponuję są naprawdę pyszne i lekkie. Burgery drobiowe z bazyliowym pesto i sałatką warzywną na pewno zasmakują każdemu z Was. Serdecznie zapraszam do spróbowania!




Przygotowanie : 30 min.

Porcja dla 4 osób :

Składniki na burgery:

● 8 bułek do burgerów

● 500 g filetu z kurczaka

● 2 cebule

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 1/2 pęczka bazylii

● 50 ml śmietany kremówki

● 1 jajko

● 2 łyżki pesto (przepis poniżej)

● kilka szczypt pieprzu z Espelette lub pieprzu cayenne

● 10 g masła

Dodatkowo :

●250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych

● ½ ogórka lub kilka mini ogórków

● 1 czerwona cebula

● 1 cykoria

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● ½ cytryny

Składniki na pesto:
● 1 ząbek czosnku

● 1 łyżka orzeszków piniowych lub zmielonych migdałów

● 30 g starego parmezanu

● 10 cl oliwy z oliwek

● 1/2 pęczka bazylii

● sól, pieprz


Przygotowanie :

Przygotuj warzywa : czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół, cykorię umyj, osusz, usuń twardy rdzeń, pokrój w drobne paski, wszystkie warzywa wymieszaj w misce, dopraw sosem z cytryny, oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Odstaw.

Przygotuj pesto: zmiksuj czosnek, orzeszki piniowe (lub zmielone migdały) i starty parmezan, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Przygotuj burgery: cebulę drobno posiekaj i przyrumień na rozgrzanej oliwie. Umyte i ouszone listki bazylii drobno posiekaj.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietaną, pesto, drobno posiekaną bazylią, cebulą, solą, pieprzem z Espelette (lub pieprzem cayenne). Uformuj płaskie kotleciki. Rozgrzej kilka łyżek oleju na patelni, smaż burgery przez około 10 minut, przyrumieniając je z obu stron.

Bułki do burgerów włóż na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180°C). Wypełnij je drobiowymi kotlecikami i warzywami. Podawaj natychmiast. Smacznego!








Twój Burger Dream

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz