poniedziałek, 15 października 2018

KURCZAK Z FENKUŁEM I IMBIREM


Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i smaczne danie z nutą egzotyki. Kurczak z fenkułem i imbirem, doprawiony czosnkiem, świeżą kolendrą i sosem sojowym, z dodatkiem orzeszków ziemnych to mój pomysł na pyszny obiad. Tak przyrządzonego kurczaka możecie podać np. z ryżem.




Przygotowanie: 30 min


Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 500 g filetu z kurczaka

● 2 fenkuły (kopry włoskie)

● 1 cebula

● 2 ząbki czosnku

● 40 g korzenia imbiru

● 10 cl sosu sojowego

● 80 g orzeszków ziemnych niesolonych

● 10 gałązek świeżej kolendry

● oliwa z oliwek

● pieprz


Przygotowanie:

Fenkuły umyj, zdejmij wierzchnią twardą warstwę i odetnij twardą podstawę korzenia. Pokrój koper na cienkie plasterki. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kolendrę opłucz, osusz, oberwij listki, drobno posiekaj.

Podsmaż fenkuły na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut, mieszając. Odstaw. Podsmaż kurczaka, dodaj starty imbir, czosnek i sos sojowy, smaż przez kilka minut, mieszając.

Domieszaj koper włoski z cebulą, dopraw pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj orzeszki ziemne i posyp kolendrą. Tak przyrządzonego kurczaka możesz podawać z ryżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz