czwartek, 14 lutego 2019

MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN


Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych i romantycznych Walentynek.






Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 20 min.


250 g mąki pszennej T55

● 120 g cukru brązowego

● 2 jajka

● 100 g masła

● 20 cl mleka

● 50 g jagód goji

● 40 g orzechów pekan

● 20 g ziaren lnu

● 1 opakowanie proszku do pieczenia bio

● 1 szczypta soli



Przygotowanie:

W misce wymieszaj przesianą mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj mleko i roztopione i przestudzone masło.

Rozgrzej piekarnik do temperatury180°C.

Dodaj masę z jajkami do mieszanki z mąką, dokładnie połącz całość. Domieszaj jagody goji, ziarna lnu i pokruszone orzechy pekan.

Wlej przygotowaną masę do natłuszczonych (lub wyłożonych papierowymi kokilkami) foremek do mufinek. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy mufinki są upieczone, pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 min przed wyjęciem z foremek. 






Karnawałowe słodkości

2 komentarze: