Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z
jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również
na inne okazje. Życzę Wam miłych i romantycznych Walentynek.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 20 min.
● 250
g mąki pszennej T55
● 120 g cukru brązowego
● 2 jajka
● 100 g masła
● 20 cl mleka
● 50 g jagód goji
● 40 g orzechów pekan
● 20 g ziaren lnu
● 1 opakowanie proszku do
pieczenia bio
● 1 szczypta soli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę,
brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij trzepaczką
jajka, domieszaj mleko i roztopione i przestudzone masło.
Rozgrzej piekarnik do temperatury180°C.
Dodaj masę z jajkami do mieszanki
z mąką, dokładnie połącz całość. Domieszaj jagody goji, ziarna lnu i pokruszone
orzechy pekan.
Wlej przygotowaną masę do
natłuszczonych (lub wyłożonych papierowymi kokilkami) foremek do mufinek. Wstaw
do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy mufinki są
upieczone, pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 min przed wyjęciem z
foremek.
Wyglądają bardzo zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Łukasz. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń