sobota, 2 marca 2019

ZUPA KREM VICHYSSOISE


Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości.

Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku, wydaną przez Carrefour Polska.





Czas przygotowania: 10 min
Gotowanie: 20 min.


Porcja dla 4 osób

● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części

● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

● 1 żółta cebula pokrojona w kostkę

● oliwa z oliwek

● 80 g masła pokrojonego w kostkę

● 1 szklanka wytrawnego białego wina

● 1l rosołu lub bulionu warzywnego bio

● 3 szczypty gałki muszkatołowej

● szczypiorek

● sól, pieprz


Przygotowanie:

W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj por, białe wino i duś kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i duś kolejne kilka minut. Dopraw solą. Wlej bulion lub rosół tak, by pokrył warzywa. Gotuj na wolnym ogniu 20 min lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub na zimno, wedle uznania. W okresie zimowym na pewno lepiej będzie smakowała na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz