Far breton (fr. "bretoński far") to jeden z typowych bretońskich deserów, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego, w którym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do
jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został
wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale
należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa.
Czas pieczenia: 1 godz 10 min.
Macerowanie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
Składniki :
● 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek
● 130 g mąki pszennej (np. typ 550)
● 140 g cukru
● 16 g cukru waniliowego
● 1 szczypta soli
● 4 duże jajka
● 50 g masła
● ½ litra mleka
● ½ litra wody
● ok. ½ szklanki ciemnego rumu
● 1 torebka czarnej herbaty
Przygotowanie:
W garnku zagotuj ½ litra wody i zaparz w niej herbatę. Przestudź. Dodaj ½ szklanki ciemnego rumu. Wrzuć do tej mieszanki wypestkowane suszone śliwki i maceruj je przez co najmniej godzinę.
W rondelku rozpuść masło, odstaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, i ubijaj trzepaczką do białości.
Dodaj przesianą mąkę, ubijając energicznie, tak, aby nie powstały grudki, następnie domieszaj rozpuszczone masło.
Nadal ubijając, wlej mleko. Dodaj trzy łyżki rumu.
Odcedź śliwki.
Wyłóż śliwki na dno natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia do tortownicy (lub innej formy, okrągłej lub prostokątnej, wedle uznania).
Wylej na śliwki przygotowaną masę z mleka, mąki i jajek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, i piecz jeszcze przez około 1 godzinę. Podawaj far lekko przestudzony lub schłodzony. Smacznego!
Pont-Aven- „miasto malarzy”, położone
w północnej Bretanii (Finistère), które zawsze przyciągało licznych malarzy,
między innymi Paula Gauguin.
Pointe de Pen-Hir, magiczne miejsce na półwyspie Crozon (Finistère).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz