sobota, 23 września 2017

CEVICHE


Ceviche to jedno z tradycyjnych dań kuchni peruwiańskiej, które jest również bardzo popularne w innych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Ekwador czy Meksyk, przy czym w każdym z tych krajów przyrządza się je nieco inaczej. 
To delikatne i subtelne danie tradycyjnie przygotowuje się z surowej ryby marynowanej w soku z cytryny lub limonki, doprawionej papryczką chili, kolendrą i cebulą, i podanej z owocami lub warzywami, np marakują, awokado, pomidorami.

Ceviche serwują również często restauracje w Hiszpanii, staje się także coraz bardziej popularne we Francji. Ja miałam okazję skosztować go w uroczym hiszpańskim miasteczku Cadaqués, „białym miasteczku” Katalonii, do którego odwiedzenia przy okazji bardzo Was zachęcam, Cap de Creus to cudowny zakątek Hiszpanii, a Cadaqués jest niezwykle urokliwym miasteczkiem, które upodobało sobie wielu artystów, takich jak Pablo Picasso, Joan Miró, Marcel Duchamp, a przede wszystkim Salvador Dali, który mieszkał tu i tworzył.
Danie to istniało przypuszczalnie w Peru przed przybyciem Hiszpanów na kontynent południowoamerykański, ale składało się głównie z ryby marynowanej w tamtejszych warzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy.



Przygotowanie: 15 min.
Marynowanie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 350 g filetów z białej ryby (np. dorsza)
● 1 cytryna
● ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki
● 2 szalotki
● 2 dojrzałe marakuje
● 1 pomarańcza
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju z awokado (opcjonalnie)
● 4 awokado
● sól, pieprz

Przygotowanie:
Rybę umyj, osusz, usuń z niej ości. Pokrój w drobną kostkę i wstaw do lodówki.
Z cytryny wyciśnij sok, kolendrę (lub natkę z pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. Szalotki obierz i drobno posiekaj.
Owoce marakui przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona.
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń białą błonę i pokrój owoc w drobną kostkę.
Przełóż do miski drobno pokrojoną rybę, marakuję, pomarańczę i szalotki. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i olej z awokado (opcjonalnie), posyp posiekaną kolendrą (lub natką pietruszki), dopraw solą i pieprzem do smaku, całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  Przed podaniem przekrój na pół awokado, łyżką wyjmij miąższ, pokrój go w cienkie plasterki, ułóż je na talerzach, a na wierzch wyłóż schłodzone ceviche.
Podawaj mocno schłodzone.








2 komentarze: