Ceviche to jedno z tradycyjnych dań kuchni peruwiańskiej, które
jest również bardzo popularne w innych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak
Ekwador czy Meksyk, przy czym w każdym z tych krajów przyrządza się je nieco
inaczej.
To delikatne i subtelne danie tradycyjnie przygotowuje się z surowej ryby marynowanej
w soku z cytryny lub limonki, doprawionej papryczką chili, kolendrą i cebulą, i
podanej z owocami lub warzywami, np marakują, awokado, pomidorami.
Ceviche serwują również często restauracje w Hiszpanii, staje się
także coraz bardziej popularne we Francji. Ja miałam okazję skosztować go w uroczym
hiszpańskim miasteczku Cadaqués, „białym miasteczku” Katalonii, do którego
odwiedzenia przy okazji bardzo Was zachęcam, Cap de Creus to cudowny zakątek Hiszpanii,
a Cadaqués jest niezwykle urokliwym miasteczkiem, które upodobało sobie wielu
artystów, takich jak Pablo Picasso, Joan Miró, Marcel Duchamp, a przede
wszystkim Salvador Dali, który mieszkał tu i tworzył.
Danie to istniało
przypuszczalnie w Peru przed przybyciem Hiszpanów na kontynent
południowoamerykański, ale składało się głównie z ryby marynowanej w tamtejszych
warzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy.
Przygotowanie: 15 min.
Marynowanie: 1 godz.
Porcja
dla 4 osób:
● 350 g filetów z białej
ryby (np. dorsza)
● 1 cytryna
● ½ pęczka kolendry
lub natki pietruszki
● 2 szalotki
● 2 dojrzałe marakuje
● 1 pomarańcza
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju z
awokado (opcjonalnie)
● 4 awokado
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę umyj, osusz,
usuń z niej ości. Pokrój w drobną kostkę i wstaw do lodówki.
Z cytryny wyciśnij
sok, kolendrę (lub natkę z pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. Szalotki obierz
i drobno posiekaj.
Owoce marakui przekrój
na pół, łyżeczką wyjmij nasiona.
Pomarańczę obierz ze
skórki, podziel na ćwiartki, usuń białą błonę i pokrój owoc w drobną kostkę.
Przełóż do miski drobno
pokrojoną rybę, marakuję, pomarańczę i szalotki. Dodaj sok z cytryny, oliwę z
oliwek i olej z awokado (opcjonalnie), posyp posiekaną kolendrą (lub natką
pietruszki), dopraw solą i pieprzem do smaku, całość wymieszaj. Wstaw do
lodówki na co najmniej godzinę.
Przed
podaniem przekrój na pół awokado, łyżką wyjmij miąższ, pokrój go w cienkie plasterki,
ułóż je na talerzach, a na wierzch wyłóż schłodzone ceviche.
Podawaj mocno
schłodzone.
pyszność!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję i zachęcam do spróbowania !
Serdecznie pozdrawiam