Uwielbiam wszelkie dania
i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno,
zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję
spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę,
że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami.
Przygotowanie :
15 min.
Pieczenie: ok.
40 min.
Chłodzenie: 1
godz.
Składniki na tartę o średnicy 28 cm.
Składniki
na kruchy spód:
● 250 g mąki typ 550
+10 g
● 125 g miękkiego
masła
● 1 jajko
● 5 g soli
● ok. 50 ml wody
Składniki na farsz:
● 350 g dyni zważonej
po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
● 4 łyżki oliwy z
oliwek
● 3 duże jajka
● 250
ml śmietany kremówki 30%
● 100 g fety
● 40 g startego
żółtego sera typu Ementaler
● 30 g pestek dyni
● 3 szczypty gałki
muszkatołowej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło
w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o
konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby
wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej
konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do
lodówki na 1 godz.
Po upływie tego czasu
nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z
lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do
pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad
krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego
piekarnika na ok. 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.*
Upraż pestki dyni na
suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do
czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw
na bok.
Dynię przekrój na
ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
Podsmaż pokrojoną
dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie,
ale nie zacznie się rozpadać.
W misce ubij
trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy
szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona),
popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę
do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej
konsytencji.
Piekarnik nagrzej do
temperatury 200 °C.
Wylej przygotowaną
masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i
wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200
°C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
Gdyby podczas
pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do
180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
Podawaj na gorąco, np.
z sałatą doprawioną winegretem.
* Jeśli wolisz, przykryj ciasto papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, po czym zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min.
Przyznaję, że na ogół
tego nie robię, i ciasto mimo to nie wyrasta.
Kayserberg, urocze miasteczko Alzacji.
Ależ cudownie słoneczna! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńA miasteczko faktycznie urocze :)
Bardzo dziękuję za miłe słowa, a miasteczko jest naprawdę przepiękne, a takich jest wiele w Alzacji, to bardzo ładny region Francji.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Angie
bajeczna! :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję i ciepło pozdrawiam!
UsuńAngie
ja również uwielbiam wszelkie dania z dynią! pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, tak, dynia jest zdrowa i pyszna- na wytrawnie i na słodko!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie po kolacji piję sobie kieliszek alzackiego wina i proszę... Podajesz przepis na smaki Alzacji, którą kocham miłością platoniczną (bo na odległość). Już wiem co pojawi się w niedzielę na moim stole. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam. Ewa.
OdpowiedzUsuńWitaj Ewa,
UsuńOgromnie dziękuję za przemiły komentarz, ja też uwielbiam ten piękny zakątek Francji, gdzie można również smacznie zjeść, mam nadzieję, że tarta Ci zasmakuje, do tego alzackie wino mmm...!
Pozdrawiam ciepło
Angie