Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki.
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 35
min
Porcja dla 4 osób:
● 4 filety z łososia
bez skórki (po 125 g każdy)
● 400 g kurek
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 3 łyżki posiekanego
szczypiorku
● 3 łyżki posiekanej natki
pietruszki
● 4 plasterki cytryny
(opcjonalnie)
● 1 kromka stostowanego
chleba pszennego lub bagietki
● ok. 4 łyżki oliwy z
oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb lub bagietkę
stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok.
Kurki umyj i osusz,
odłóż na bok 100 g (najlepiej największe kurki), resztę drobno posiekaj.
Cebulę obierz, drobno
posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i
pieprzem do smaku, wymieszaj, smaż pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż grzyby całkowicie zmiękną, pod
koniec dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek, i
rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę.
Nagrzej piekarnik do temperatury180°C.
Nagrzej piekarnik do temperatury180°C.
Pozostałe kurki
podsmaż przez 5 minut na oliwie, posól, popieprz. Odstaw.
Filety z łososia posól,
popierz, ułóż na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodopornym. Na filety wyłóż przygotowaną
kruszonkę z kurek, chleba i ziół, skrop oliwą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć
pozostałe kurki do naczynia z łososiem, wstaw ponownie do piekarnika i piecz
jeszcze przez 5 minut. Podaj posypane resztą posiekanej natki pietruszki i
szczypiorkiem, z plasterkami cytryny.
!
OdpowiedzUsuńThank you so much!
OdpowiedzUsuńAle smakowity pomysł! Absolutnie to kupuję :D
OdpowiedzUsuńWow, super, ogromnie się cieszę !
OdpowiedzUsuńMerci beaucoup Łukasz!