środa, 11 października 2017

ŁOSOŚ POD KURKOWĄ KRUSZONKĄ

Dzisiaj proponuję Wam proste i smaczne danie z udziałem łososia pieczonego w piekarniku pod kruszonką z kurek, stostowanego chleba i ziół, smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam! 
Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki. 






Przygotowanie: 25 min.

Pieczenie: 35 min

Porcja dla 4 osób:

● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy)

● 400 g kurek

● 1 cebula

● 1 ząbek czosnku

● 3 łyżki posiekanego szczypiorku

● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie)

● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki

● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok.

Kurki umyj i osusz, odłóż na bok 100 g (najlepiej największe kurki), resztę drobno posiekaj. 

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, smaż pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż grzyby całkowicie zmiękną, pod koniec dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek, i rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę.  
Nagrzej piekarnik do temperatury180°C.
Pozostałe kurki podsmaż przez 5 minut na oliwie, posól, popieprz. Odstaw. 
Filety z łososia posól, popierz, ułóż na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodopornym. Na filety wyłóż przygotowaną kruszonkę z kurek, chleba i ziół, skrop oliwą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut. 
 Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć pozostałe kurki do naczynia z łososiem, wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut. Podaj posypane resztą posiekanej natki pietruszki i szczypiorkiem, z plasterkami cytryny. 




Na grzyby...

4 komentarze: