Dzisiaj polecam
Wam pyszną sałatkę autorstwa Joanny Drzazgi, przygotowaną według przepisu,
który zaczerpnęłam z książki Z miłości do smaku, (wyd. Carrefour
Polska). Gruszka, skarmelizowane orzechy, fenkuł i serek pleśniowy to idealna
kompozycja na jesień. Uwielbiam tego
typu połączenia smakowe, gorąco zachęcam do spróbowania tej wykwintnej,
zdrowej i niezwykle smacznej sałatki!
Czas
przygotowania:
ok. 20 min
Składniki:
● 3
duże twarde gruszki Konferencja
● 2
fenkuły najlepiej z zieloną nacią
● 150
g orzechów włoskich
● 1
łyżka miodu
● 1
łyżka masła
● 200
g sera Lazur (lub sera Saint Agur)
● ½
cytryny
Sos
winegret:
● 6
łyżek oliwy z oliwek
● 3
łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego)
● pieprz,
sól
Przygotowanie :
Przygotuj
sos winegret mieszając starannie wszystkie składniki. Orzechy grubo
posiekaj. Na małej patelni rozpuść masło i miód. Wrzuć orzechy
i podgrzewaj je, cały czas mieszając, aż większość płynu
odparuje. Tak skarmelizowane orzechy przesyp na folię aluminiową,
żeby je ostudzić. Jeżeli się skleją, później można je
rozkruszyć.
Starannie
umyj fenkuły, odkrój nać i wykrój środek. Warzywa pokrój w
cieniutkie poprzeczne plasterki. Umyj gruszki, przekrój je wzdłuż,
na połówki. Usuń gniazda nasienne, nie obieraj. Owoce pokrój w
cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W dużej misce
wymieszaj delikatnie fenkuły i gruszki z sosem winegret. Przełóż je do małych
miseczek, posyp rozdrobnionym serem Lazur i skarmelizowanymi orzechami.
Uwielbiam takie połączenia smaków ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ja również! Pozdrawiam serdecznie Łukasz!
OdpowiedzUsuń