Tym
razem dzielę się z Wami przepisem zaczerpniętym z magazynu Twój Styl, który nieco zmieniłam. Ta pyszna i zdrowa sałatka z nutą
azjatycką bardzo przypadła mi do gustu, możecie ją podać na każdą okazję i porę
roku, zarówno zimą jak i w upalne dni, jest lekka a zarazem pożywna, a dodatkowego
aromatu i orzeźwiającego smaku dodaje jej zawartość mięty i kolendry.
Warto
pamiętać, że poza przyjemnym aromatem, smakiem i kolorem, mięta posiada wiele
właściwości zdrowotnych, wspomaga trawienie, jest bogatym źródłem
antyoksydantów, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz energetyzujące.
A zatem warto dodawać ją do koktajli, sałatek, dań i deserów.
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób
● 2
średnio dojrzałe awokado
● 1
mango
● 1 mała
sałata lodowa
● 1
mały ogórek
● 80
g orzechów laskowych
● 1
ząbek czosnku
● 20
g imbiru
● ½
papryczki chili
● 6
łyżek sosu sojowego
● 1
łyżka brązowego cukru
● 5
łyżek soku z limonki
● 4
łyżki oleju słonecznikowego
● 2
dymki
● 1
garść listków świeżej kolendry
● ½
garści listków świeżej mięty
Przygotuj sos:
Drobno
posiekane orzechy laskowe upraż na gorącej, suchej patelni. Przełóż je na
talerz i wystudź. Obierz czosnek i imbir. Usuń nasiona z papryczki chili.
Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy,
cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na
ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia.
Odstaw na bok do wystudzenia.
Przygotuj warzywa:
Ogórek
obierz i pokrój wzdłuż na cieniutkie paski. Dymkę umyj i drobno posiekaj. Mango
obierz i oddziel miąższ od pestki. Pokrój miąższ w cienkie paski. Awokado przekrój
na pół. Usuń pestkę, wyjmij miąższ. Połówki awokado pokrój na plasterki.
Przygotuj sałatkę:
Poszatkuj
sałatę lodową na cienkie paski. Wymieszaj z dymką, ziołami, ogórkiem i polej
przygotowanym sosem. Gotową sałatkę rozłóż na talerze. Na każdym ułóż plasterki
awokado i paski mango. Posyp uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Natychmiast
podawaj.
ale pyszna sałatka:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję ! Pozdrawiam ciepło !
UsuńWspaniały przepis! Samo zdrowie! Dziękuję za dołączenie do mojej miętowej akcji kulinarnej... Brakuje tylko banerka akcji, proszę o dodanie. Pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, jeśli chodzi o banerek, to go dodałam, ale się nie wyświetla, przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z takim problemem.Bardzo dziękuję za miły komentarz, jeśli chodzi o banerek, to go dodałam, ale się nie wyświetla, przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z takim problemem, spróbuję jakoś temu zaradzić. Pozdrawiam serdecznie.Angie
UsuńDziękuję za odpowiedź! Napisałam już w tej sprawie na durszlak.pl, odpisali mi, że u nich widać banerek, więc myślałam, że tylko ja go nie widzę... w tej sytuacji napiszę ponownie :). Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego pichcenia :). A.
UsuńPrzyznam, że nie wiem, co zrobić w kwestii banerka, próbowałam go usunąć i wstawić ponownie, bo u mnie też się nie wyświetla, nigdy do tej pory nie spotkałam się z tym probleme, więc nie wiem, co z tym zrobić. W najgorszym wypadku proszę usunąć przepis z akcji.Pozdrawiam ciepło!
UsuńCo ciekawe, spróbowałam wstawić banerek innej akcji „Smaczne ale nie tuczy” i ten wyświetla się bez problemu, więc myślę, że problem z banerkiem akcji „Czuję miętę” jest niezależny ode mnie.
UsuńNie przejmuj się banerkiem, nie działa i nie będzie brane pod uwagę. No tak, zdarzyło się po raz pierwszy, miejmy nadzieję po raz ostatni :). Zapraszam jeszcze raz do udziału w Akcji, coś mało chętnych...
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyjaśnienie, pozdrawiam ciepło.
UsuńCiekawe jakby smakowało jakby się dodało łososia Bo go uwielbiam i mogłabym go dodawać wszędzie
OdpowiedzUsuńWidzę, że bardzo lubisz łososia, ja również, do tej sałatki nie próbowałam dodać, ale może byłoby to ciekawe połączenie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń