Smaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 45 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 200 g mąki
● 1 proszek do pieczenia
● 3 jajka
● 150 g rozkruszonego rokfortu
● 40 g roztopionego masła
● 10 cl mleka
● 50 g startego sera żółtego
● 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
● 60 g rozgniecionych orzechów laskowych
● 4-5 gałązki świeżego tymianku
●
sól, pieprz
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj
roztopione masło, mleko i starty ser, a następnie mąkę z proszkiem do
pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania gładkiej masy. Wrzuć rozdrobniony rokfort, pokrojone gruszki,
rozgniecione orzechy laskowe i rozdrobnione galązki tymianku (odłóż na bok kilka
listków tymianku i część orzechów do dekoracji). Posól, popieprz.
Wlej przygotowaną masę do natłuszczonej lub wyłożonej
papierem do pieczenia formy do keksu. Posyp z wierzchu pozostałymi listkami
tymianku i orzechami laskowymi. Wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka.
Podaj keks na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkiem sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz