Zapiekanki są jednym z ulubionych dań Francuzów, którzy
przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z
Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją
wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją
samą lub np. z pieczonym mięsem.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Porcja dla 4-6 osób
● 600 g ziemniaków
● 20 g masła
● 1 l. śmietany kremówki
● 1 ząbek czosnku
● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku
● 1 cebula
● 200 g borowików
● 60 g startego parmezanu
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki.
Posmaruj masłem formę żaroodporną.
Ziemniaki przełóż do rondla, dodaj śmietanę, posiekany
ząbek czosnku, liść laurowy i listki tymianku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na
wolnym ogniu przez około 20 minut (podczas gotowania, od czasu do czasu
zamieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej śmietany).
Po ugotowaniu posól, popierz, dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie, obierz i drobno poszatkuj cebulę,
zeszklij na maśle.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Borowiki oczyść i pokrój w plasterki, i podsmaż na maśle
przez kilka minut, domieszaj zeszkloną cebulę. Wyłóż grzyby z cebulą na dno
formy. Na wierzchu ułóż ziemniaki, wlej śmietanę z gotowania. Posyp startym
parmezanem i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się
zezłoci, a ziemniaki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz