Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 6 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 300 g jeżyn
● 2 gruszki
● 8 łyżek nasion chia
● 40 cl mleka migdałowego
● 2 łyżeczki węgla drzewnego w proszku
● 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
● oliwa z oliwek
Przygotowanie :
W misce wymieszaj trzepaczką mleko migdałowe z nasionami
chia i węglem drzewnym. Przelej do czterech małych szklanek lub miseczek, i
odstaw do schłodzenia na minimum 6 godzin.
Gruszki umyj i obierz, przekrój na pół, usuń gniazda
naisenne, i pokrój w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim pokrojone w
kostkę gruszki, polej odrobiną oliwy z oliwek. Wstaw do
piekarnika na około 20 min.
Wymij puddingi z lodówki, ułóż na nich pieczone gruszki, polej jedną łyżką syropu klonowego (lub syropu z agawy), na wierzchu ułóż jeżyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz