Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, jest jednym z najczęściej serwowanych latem dań lub warzywnych dodatków.
Osobiście wolę ratatouille z drobno pokrojonymi warzywami, choć można je oczywiście również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób :
● 4 pomidory
● 2 papryki (czerwona i żółta)
● 2 bakłażany
● 4 cukinie
● 2 cebule
● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)
● 1 liść laurowy
● zioła prowansalskie
● 1 ząbek czosnku
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, cukinię i pomidory oraz bakłażany (po uprzednim obraniu ze skórki) również pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij
cebulę z czosnkiem, wrzuć pokrojoną paprykę, podsmaż przez około 5 minut,
mieszając, dodaj pokrojone bakłażany, smaż przez około 10 minut, mieszając. Dodaj
cukinię, smaż, mieszając i dolewając odrobinę oliwy.
Następnie dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy. Dopraw
solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś na małym ogniu przez około 10-15
minut, aż do miękkości. Warzywa muszą być miękkie ale chrupkie. Podawaj na
ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz