Pizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba
się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w
przygotowaniu. Możecie użyć gotowego spodu do pizzy lub pizzę własnego
wypieku, co jest bardzo łatwe, wymaga jedynie nieco więcej czasu. Będzie świetnym uzupełnieniem do letniego
bufetu czy grilla.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 okrągły spód do pizzy
(gotowy lub własnego wypieku, przepis poniżej)
● 200 g truskawek
● 125 g malin
● 10 listków mięty
● 4 łyżki mascarpone
● 1 laska wanilii
● 1 żółtko jajka
● 2 duże łyżki cukru
● 1 łyżka niesolonych pistacji
● odrobina startej białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatur 220°C. Rozwiń spód do
pizzy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzę wstaw do nagrzanego
piekarnika i lekko podpiecz przez około 5 minut.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj
ziarenka.
Mascarpone ubij z cukrem i ziarenkami wanilii.
Truskawki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Pizzę posmaruj
mascarpone, pozostawiając około 2- 3 cm brzegu, po czym wyłóż na wierzch
truskawki.
Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na
około 10 minut.
Odstaw do ostudzenia, wyłóż na wierzch maliny, udekoruj
listkami mięty i posyp startą białą czekoladą.
Ciasto na pizzę :
W około 7 cl letniej wody rozpuść ½ torebki suchych
drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miou i 2
cl oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj. W osobnej miseczece wymieszaj 110 g mąki T65 i ¼ łyżeczki
drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej rozcieńczone drożdże. Wyrabiaj
ciasto 5-10 min, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w
temperaturze pokojowej. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz