Tym razem proponuję Wam przepis na pyszne tosty z groszkiem i rzeżuchą,
które możecie podać jako przystawkę lub przekąskę do apertifu. Idealnie sprawdzi
się jako dodatek do grilla i letniego bufetu. Ja ostatnio podałam takie tosty
właśnie do apertifu i goście byli nimi zachwyceni. Zdrowe, kolorowe i smaczne,
gorąco zachęcam do spróbowania!
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób:
● 200 g groszku (najlepiej świeżego)
● 8 kromek wiejskiego chleba
● 4 jajka bio
● 1 pęczek rzeżuchy
● 4 gałążki świeżego tymianku
● 1 szalotka
● 1 ząbek czosnku
● 20 cl bulionu warzywnego bio
● 5 łyżek oliwy z oliwek
● 3 łyżki octu winnego
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek obierz (z czosnku usuń twardy rdzeń),
drobno posiekaj.
W dużym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż przez
kilka minut szalotkę i połowę czosnku. Wrzuć groszek, wlej bulion i gotuj pod
przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż groszek będzie miękki. Po
zdjęciu z ognia, lekko zmiksuj (część groszku możesz pozostawić w całości). Dopraw
solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj odrobinę
zmielonego pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie).
Zmiksuj listki tymianku z resztą oliwy i czosnku.
Przygotuj jajka w koszulkach : do rondla wlej około 1
litr wody i zagotuj, kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj 2 łyżki octu, zamieszaj energicznie
(tworząc wir), zmniejsz ogień i wbij delikatnie jedno jajko. Gotuj około 3
minuty i odcedź za pomocą łyżki cedzakowej. Podobnie postępuj z pozostałymi
jajkami.
Kromki chleba polej odrobiną oliwy z tymiankiem, po czym
zgrilluj je w piekarniku.
Wyjmij z piekarnika, posmaruj dipem z groszku i
posyp listkami rzeżuchy. Ułóż na wierzchu po połówce jajka i podaj
natychmiast. Bon appétit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz