Rukola to jedna z najzdrowszych sałat, często używana w
kuchni francuskiej. Ta smaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez,
żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej
przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g
rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym
ząbkiem czosnku.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 125 g rukoli
● 2 średnie cukinie
● 1 duży ziemniak
● 12 pomidorków koktajlowych
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 3 łyżki śmietany*
● 80 cl bulionu warzywnego z kostki bio
● 15 cl białego wytrawnego wina
●
4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
●
sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Cebulę
obierz, drobno poszatkuj.
Cukinię pokrój w kostkę (nie obieraj). Ziemniaka obierz i
pokrój w kostkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na głębokiej patelni (lub w
rondlu), wrzuć czosnek i cebulę, podsmaż, dodaj cukinię i ziemniaka, smaż przez
kilka minut, mieszając. Dolej wino i bulion, gotuj na wolnym ogniu
przez około 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarniki do temperatury 180°C. Wymieszaj
pomidorki koktajlowe z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Przełóż je do naczynia
żaroodpornego i piecz przez około 15 min.
Posiekaj
połowę rukoli. Kiedy warzywa zmiękna,
dodaj posiekaną rukolę, gotuj jeszcze przez chwilę. Domieszaj śmietanę, zmiksuj
całość do uzyskania konsystencji zupy kremu. Dopraw do smaku, solą i pieprze
oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj
upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli.
*gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana do sosów
i zup
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz